Blog - Welkom in Valsugana

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Proef Valsugana!

Gepubliceerd door Susan Dullink in Streekproducten · 14/3/2014 19:11:29
Tags: proefvalsugana

Valsugana staat bekend om haar prachtige ongerepte natuur. Dat maakt de streek aantrekkelijk voor vakantiegangers die verlangen naar sporten in de buitenlucht. In de zomer in de vorm van wandelen, fietsen en zwemmen. In de winter bieden bergen de mogelijkheid tot wintersport. Een grote, veelzijdige streek, maar er is meer. Je kunt Valsugana ook proeven! De streek kent veel gezonde en pure producten en dat maakt Valsugana aantrekkelijk voor gastronomische vakanties. In deze blog lees je alles over een paar populaire lokale producten van deze streek.

Valsugana’s fruit

In de zomermaanden kun je een bezoek brengen aan de fruitplantages van deze streek. De Cooperativa Sant’Orsola en Alpefrutta zijn de toonaangevende bedrijven voor fruitproductie in Valsugana. Hier vind je frambozen, bramen, bosbessen, rode en witte bessen, aardbeien en bos aardbeien, kersen, druiven en pruimen. Het fruit van deze streek staat garant voor kwaliteit en smaak en er wordt jam, compote en siroop van gemaakt. Natuurlijk is het ook lekker om het vers te eten.

Naast kleinfruit vind je in Valsugana ook appelboomgaarden. De productie van appels is symbolisch voor deze streek en milieubehoud, behoeften van de landbouwproductie en welzijn van de consumenten is daarbij belangrijk.Valsugana’s specialiteit
Parampampoli is de specialiteit van Valsugana. Deze drank bestaat uit koffie, grappa, wijn en suiker en wordt warm en geflambeerd opgediend. Rond augustus vindt in de bossen rond Tenna zelfs een Parampampolifestival plaats. Tijdens dit evenement treden plaatselijke artiesten op en vloeit de Parampampoli rijkelijk.

Naast Parampampoli staat Valsugana bekend om haar vleeswaren. Lucanica trentina, spek, cacciatorini, carne salada en ciuighe worst zijn enkele voorbeelden van vleeswaren die verbonden zijn met deze streek. Waar wij Nederlanders vleeswaren op brood verwachten, worden deze in Italië vaak gegeten bij een goed glas wijn in de vorm van tapas. Voor echte Italiaanse gezelligheid dus!  

De typische streekproducten van Valsugana worden ook gebruikt voor het maken grappa. Deze sterkedrank wordt verkregen uit de distillatie van wijndroesem en producten als warkruid, jeneverbes, appel, bosbessen en bos aardbeien maken deze drank tot een lekkere aperitief voor na het eten.  

Meer Proeven?
Er valt nog veel meer te proeven in Valsugana. Wat dacht je van Fravort bier uit Trentino, of de heerlijke honing gemaakt van rododendron en kastanje? Voor degene die geïnteresseerd zijn in geneeskrachtige kruiden heeft Valsugana een speciale groep voor geneeskrachtige kruiden: Gruppo Erbe Officinali Valsugana. Valsugana heeft zoveel te bieden op het gebied van eten en drinken, dat moet je zelf ontdekken.

Op de site van de plaatselijke VVV, vind je nog veel meer typische producten van deze streek. Daarnaast vind je op deze website meer handige vakantietips voor Valsugana en lees je alles over deze prachtige streek.   
Zomaar een kampeerdag in Valsugana

Gepubliceerd door Michiel Vermeulen in Kamperen · 12/1/2013 21:13:15
Tags: campingmeeruitstapjes

Val Scura

Gepubliceerd door Michiel Vermeulen in Actief · 22/11/2012 23:29:14
Sentiero Clemente Chiesa / Val Scura
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu